RoutersRussische hackers

Russische militaire hackers hebben Nederlandse routers gekraakt

Russische militaire hackers hebben tientallen Nederlandse routers gekraakt en ze onderdeel gemaakt van hun aanvalsnetwerk. 

Huizen, 8 maart 2022

Cyberspionnen van de Russische militaire inlichtingendienst GRU hebben het afgelopen jaar Nederlandse routers gehackt van particulieren en het midden- en kleinbedrijf. Dit blijkt uit onderzoek van de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (MIVD).

De MIVD ziet dat de GRU een wereldwijd botnet heeft gecreëerd van duizenden gehackte routers van particulieren en midden- en kleinbedrijf (MKB). Ook in Nederland is hierbij een klein aantal routers gehackt van willekeurige slachtoffers die vooralsnog geen relatie hebben met Defensie, de rijksoverheid of vitale sectoren. Op dit moment worden de slachtoffers geïnformeerd.

Routers thuis en van MKB bedrijven kunnen door Russen gebruikt worden.

De bekendmaking van de hack is opvallend: meestal houdt de MIVD dergelijke informatie geheim. In dit geval is transparantie belangrijk, stelt MIVD-directeur Jan Swillens. “De dreiging is soms dichterbij dan je denkt. Daar willen we Nederlanders bewust van maken. Nederlandse routers, van zeg maar de bakker op de hoek, worden gebruikt door een statelijke actor”, aldus Swillens.

Swillens van de MIVD wijst ook op de Russische hackoperatie bij de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW) die de MIVD in 2018 wist te verstoren. Vier Russische inlichtingenofficieren werden toen het land uitgezet. “Ook nu is de boodschap: dit moet stoppen.”

Kan jouw router geïnfecteerd zijn?

Bekijk hier de lijst met geïnfecteerde routers.  Lijst van geïnfecteerde routers.

Weet dat wij deze lijst aandachtig monitoren en dat er momenteel geen apparaten op voorkomen die bij onze klanten in gebruik zijn.

Vragen?
Heb je vragen of je organisatie wel voldoendoen is beveiligd?
Of hoe jij kunt vaststellen of jouw router niet wordt misbruikt door de Russen?
Wil je een nieuwe firewall die meteen goed wordt ingesteld?

Neem contact met ons op voor al je vragen. Wij hebben gecertificeerde medewerkers op het gebied van antivirussoftware en firewalls/routers.

We helpen je graag,

 

Het team van Hompes Telecom

Hompes is gespecialiseerd in telecom oplossingen voor bedrijven, winkels en musea in Gooi- en Eemland.